24/2/10

Sobre Quevedo, comes i casualitats


L'altre dia vaig anar a una coneguda llibreria del centre amb prou temps per endavant com per poder rebuscar amb calma per les diverses seccions. Ja anava amb la idea de comprar Jérôme Lindon. Mi editor, de Jean Echenoz, sisè llibre de la col·lecció Tipos móviles de Trama editorial, i després de donar moltes voltes (tot per la mania de preguntar, mania necessària per descobrir a vegades coses que no sabies que volies) el vaig trobar a una de les gòndoles on se suposava que ja havia mirat. També em vaig decidir per una llaminadura d'embolcall irresistible: El metro revisitado. El viajero subterráneo veinte años después, de Marc Augé (famós pel concepte dels no-llocs) que Paidós ha publicat en tapa dura i sobrecoberta amb el mapa del metro de París.

La petita meravella de delicadesa i contenció d'Echenoz m'ha fet molt de profit, queda parlar-ne més endavant, i, amb aquest bon record, em disposava a enfilar la lectura del següent, tot desitjant que l'adquisició hagués sigut igual d'afortunada. Primer en reviso els paratextos i de seguida em crida l'atenció el lema editorial estampat a la segona solapa: "Hay libros cortos que, para entenderlos como se merecen, se necesita una vida muy larga", firmat per Francisco de Quevedo.

Ai carai, em dic, que això ho he llegit abans, que això ho he llegit recentment... Ho heu endevinat: el volum d'Echenoz es remata amb la mateixa cita del bo d'en Quevedo (aquest cop a seques), inserida també per l'editorial: "Hay libros cortos que para entenderlos como se merecen, se necesita una vida muy larga".

Aquesta sorprenent casualitat m'inspira alguns pensaments: quants llibres devien haver a la llibreria amb aquesta cita? És impossible que m'hagi endut els dos únics llibres que la contenien, o no? Ara es porten els llibres curts, també s'estila la diferenciació del llibre per aquest tipus de detalls... potser no és una casualitat tan sorprenent. I per què Quevedo? Home, Quevedo és un habitual de les webs tipus "famous quotes"... I un altre pensament, trobi la diferència (no és el nom, això ja ho hem dit).

La coma.

L'editorial Paidós presenta una coma més a la frase o, si es vol, Trama editorial en presenta una menys.

Qui ha tingut la sort d'anar a classe amb el professor Jordi Llovet i compleix la circumstància d'haver acceptat que no hi trobaria el conferenciant brillant d'altres contextos o el crític esmolat i sistemàtic, pot extreure una bona pila d'ensenyances de les anècdotes que despatxava amb assiduïtat. Qui hagi anat a classe amb el professor Jordi Llovet, dic, recordarà l'anècdota del professor Blecua, que es veu que sempre afirmava que la seva més gran aportació com a filòleg era haver-li corregit una coma a Góngora (ai, o era a Garcilaso?) Amb això el professor Llovet volia resumir la dignitat, la modèstia i la minuciositat de l'ofici de filòleg.

Cadascú que pensi el que vulgui, jo, com que no sóc Blecua, no sé quina és la bona. Ara bé, entenc el conflicte, ja que la frase em sembla una mica dèbil d'estructura, què voleu que us digui. És clar que també podria ser (que llanci la primera pedra qui estigui lliure de pecat) que ningú s'ho hagi plantejat i que el que deia sant Google, doncs això. M'imagino algú d'un departament editorial fent la cerca a l'oracle dels nostres temps, per exemple amb uns termes de cerca plausibles com "libros cortos"+cita, si el que es volia era trobar alguna cosa que dignifiqués la concisió del llibre. Faig la prova i ai ai ai, la segona i la tercera entrada fan bingo. Topem amb la frase de Quevedo, amb coma, que no vol dir que sigui la bona o la dolenta, és clar. No perdem el món de vista, els dos llibres són excel·lents i molt recomanables, això només és un divertiment a propòsit del tema per antonomàsia dels nostres dies (o al menys del dia d'ahir): la cultura a l'entorn digital i com n'és de fràgil. Hi ha una major agilitat, un major flux d'informacions, bases de dades per donar i per vendre... però tot és menys sòlid, menys fiable, més fal·lible.

6 comentaris:

  1. Em sembla que la coma era d'en Garcilaso. Al principi en Llovet podia decebre una mica, quan acceptaves el paper que adoptava a classe, la cosa canviava.

    ResponElimina
  2. Diria -tot i que la meva opinió no recorre a les subordinades- que no es pot pensar mai (traïció primera) en Garcilaso ni en Blecua alhora (traïció segona). Per les poques dades que el professor Llovet va donar a classe, complementades per les paràboles de D. Viñas, Blecua era especialista en la 'Edad de Oro'. Tot i que Garcilaso en forma part, sempre s'estudia prèviament al dualisme Góngora/Quevedo -per tant, jo el descartaria de l'afer blecuaire-; crec recordar que la majoria de referències a Blecua i la coma eren a Quevedo, que ja ho tenia, això de puntuar estrany, si bé no tant com Góngora, de qui encara no he pogut entendre sencer cap dels seus trencaclosques.

    L'afer de la coma el trobo excessiu. La filologia no sortirà mai de la universitat (potser cal que s'hi quedi): la literatura, en canvi, encara treu el cap de tant en tant.

    Jordi

    ResponElimina
  3. David, Jordi, gràcies pels comentaris.
    Mira que ara no sé si l'anècdota l'explicava el Viñas. És el que té la memòria, que és creativa. El que té Góngora és que ja ho feia expressament, això, en canvi, Quevedo...

    L'afer de la coma és òbviament excessiu... pels temps que corren. I tampoc seré jo qui defensi l'Acadèmia. Pel que sé a dia d'avui, en alemany no el tindrien aquest problema.

    Per cert, amic insubordinat, cal recordar-te el teu propi lema sobre la frase llarga? (he he he)

    ResponElimina
  4. Tens un blog força interessant. T'enllaço al meu (que, de moment, tinc aturat)

    ResponElimina
  5. No crec que l'afer de la coma sigui excessiu. Algú s'ha d'ocupar d'aquestes coses, no? Jo no m'hi dedicaré, per descomptat, però admiro moltíssim aquesta mena de savis sonats que són capaços de passar-se anys barallant-se per un signe de puntuació. Salut!

    ResponElimina
  6. Gràcies, Mireia! He pogut descobrir el teu blog i espero que el reprenguis ben aviat. Salutacions.

    ResponElimina